Twentyfivenineteen

‘We maken werk dat niet nu belangrijk is, maar wel voor de verre toekomst: 2519’

Waar kunnen we jullie werk aan herkennen? ,,Wij maken een werk dat niet nu belangrijk is, maar belangrijk voor de verre toekomst, het jaar 2519. Het gaat ons er niet om hoe de wereld er uitziet in 2519, maar hoe wij kunnen handelen, kijken en leren in dit jaartal. Via tekens, sculpturen en film proberen wij, Michelle de Vaan en Ilke van Deventer (Twentyfivenineteen), deze toekomst te bereiken. Deze toekomst lijkt nog ver weg, maar is al dichtbij, omdat de acties, gedachten, werken en ideeën, welke wij presenteren, mee worden genomen in de evolutie naar het jaar 2519.”

Hoe gaan jullie te werk? ,,Wij halen onder andere inspiratie uit het concept van de evolutie; hoe iets zich ontwikkelt en verspreidt. Deze en andere gemeenschappelijke interesses zetten wij om in tekens, sculpturen, film en tekeningen. Vanuit deze verschillende invalshoeken maken wij instructiefilms over hoe te handelen, denken en kijken in de toekomst. Wij verdelen geen taken, maar kijken samen naar de objecten, beelden en materialen. Tijdens het maken ontstaan gesprekken, waar vanuit de werken evolueren.”

Welke kunstenaars inspireren jullie? ,,Wij worden geïnspireerd door verschillende kunstenaars. Door de  theorieën  van Joseph Bueys, de vormen van Jean Arp en de catwalk shows van Alexander McQueen. Daarnaast halen wij inspiratie uit het proces van de evolutie, de groei van fossielen, oud schrift en conservatie.” 

Waarom doen jullie mee aan Vensterbank? ,,Via ons Instagramaccount ‘Twentyfivenineteen’ werden wij benaderd voor deze tentoonstelling. Nu niet enkel via de etalage, maar ook de ruimte erachter om een boodschap voor de toekomst te kunnen verspreiden. De expositie Vensterbank was Michelle al eerder opgevallen.” Michelle: ,,Toen ik uit vanuit het station naar de Jumbo liep zag ik vanuit mijn ooghoek de etalage en ben er even voor gaan staan: een fijne ervaring. Het was spitsuur om mij heen, maar voor mij was er tijd voor concentratie.”

Wat hebben jullie met Leiden? Michelle: ,,Ik woon een aantal maanden in Leiden. In ben sindsdien meerdere keren  bij het Rijksmuseum van Oudheden geweest en ben daar vooral gefascineerd geraakt door de hiërogliefen, vanwege de mystiek.” Ilke: ,,Twee jaar geleden sliep ik in een hotel in Leiden, bezocht daar veel musea en zag ter compensatie van een gesloten Naturalis een dino.”

Jullie werk is te zien in een voormalig all you can eat-restaurant. Wat zouden jullie er bestellen? ,,Helaas konden we het menu van het restaurant ‘De kleine wereld’ niet terugvinde. Wij hopen dat ze misosoep of loempia’s hadden.”

‘Twentyfivenineteen’ is een samenwerking tussen Michelle de Vaan (1991) en Ilke van Deventer. Samen werken zij aan een werk welke pas gereed zal zijn in het jaar 2519, een jaartal waar zij waarschijnlijk zelf nooit aan zullen komen. Om dit werk toch te kunnen voltooien bedenken zij verschillende manieren om dit jaartal te kunnen bereiken. Diverse media zetten zij in om boodschappen te verspreiden en het werk via verschillende kanalen tot stand te laten komen in het jaar 2519. Instructiefilms, kledingstukken, tekeningen, geluid en sculptuur worden hiervoor ingezet. Tijdens momenten van presentatie is er de gelegenheid om deze ideeën, handelingen en gedachtes over te dragen en mee te laten nemen in de evolutie naar het jaar 2519. Inspiratie voor deze processen halen zij uit onderdelen van eerdere evoluties; terugblikken om te kijken hoe wij een eigen evolutie in gang kunnen zetten. 

www.michelledevaan.com
www.ilkevandeventer.com
instagram.com/twentyfivenineteen