Maurice de Rooij

‘Centraal in mijn werk staat altijd architectuur, of in bredere zin: constructies’

Waar kunnen we jouw werk aan herkennen? ,,Gebouwen, bouwplaatsen, steigers, TL-buizen, zuilen en timpanen. Centraal staat altijd architectuur, of in bredere zin: constructies. Deze en andere architectonische elementen komen terug in video’s en installaties, soms als originele fragmenten van gebouwen, maar vaker gereproduceerd in (video)animaties.”
 
Hoe ga jij te werk? ,,Uit boeken, wandelingen, treinreizen en fietstochten komt een architectuurarchief voort. Ik vraag me vervolgens af waarom nu juist de dingen die ik heb gedocumenteerd me opvielen.  Ik onderzoek onder welke omstandigheden deze gebouwen ontstaan zijn, ontleed hun architectonische elementen en remix de resultaten tot nieuwe beelden.”
 
Welke kunstenaar vind jij interessant? ,,David Claerbout en in het bijzonder zijn werken ‘Shadow Piece’ (2005), ‘Sunrise’ (2009) & ‘Olympia’ (2016). Deze videowerken van Claerbout vind ik heel boeiend omdat ze allereerst een soort super-esthetisch zijn, zéker het werk ‘Sunrise’, waar scènes uit een modernistisch woonhuis door Claerbout bijna als abstracte composities worden getoond.  Daarnaast vind ik de inhoud van het werk inspirerend omdat architectuur in deze video’s een verhaal vertelt dat groter is dan alleen het gebouw zelf.” 
 
 
Waarom doe je mee aan Vensterbank? ,,Omdat Karl Karlas daar een fantastische expoplek heeft opgezet. De plek inspireert mij (verassend) vanuit architectonisch oogpunt ook heel erg.”
 
Waar kom je graag in Leiden? ,,Ik kom niet zo heel vaak in Leiden, maar onlangs voer ik over de Zijlsingel langs de oude Meelfabriek, die was prachtig.”
 
Jouw werk is te zien in een voormalig all-you-can-eat restaurant. Wat zou jij er bestellen?
,,Een schaal met olijven, waar ik dan de hele avond over doe.”
Still uit 'Old Habits' (2019), computeranimatie overgezet op UHD video 16:9
Geen titel (2018), inkjet print & pen op papier
Opleving in een digitale wereld (2019), computeranimatie omgezet naar UHD inkjet print op papier (90x50 cm)
Still uit Old Habits (2019)

Het multidisciplinaire werk van Maurice de Rooij (1995) komt voort uit een archief van architectuurhistorische teksten en beelden. Hij bevraagd de redenen achter het bestaan van gebouwen en onderzoekt en vergelijkt hun archetypische elementen. In zijn werk maakt hij omgevingen waarin de gebouwen het personage zijn, de communicator.

Onderdelen van gebouwen worden in verschillende contexten geplaatst, onderhevig aan licht, tijd en ruimte. Het is vaak onduidelijk in welke omgeving zij zich precies bevinden, of het schaalmodellen of monumenten zijn, het verleden of de toekomst.

www.mauricederooij.com
instagram.com/mauricederooij