Kim David Bots

‘Ik werk vaak met kleine, vluchtige observaties, die samenkomen in installaties’

Waarom doe je mee aan Vensterbank Leiden? ,,Er doen kunstenaars mee die goed werk maken. Ik denk dat het een soort totaalpresentatie wordt. Het is altijd interessant wat andermans werk met dat van jou doet. Leuk experiment dus.”

Op welke plek in Leiden kom je graag? ,,Bij Gijsje thuis. Daar is Wiske haar hondje en die mag ik graag. Voor de rest ken ik Leiden niet zo goed. Ergens in de Lombokstraat heeft een hoekhuis een gedraaide bakstenen pilaar, wat ik wel een goed ding vind.”

Waaraan kunnen we jouw werk herkennen? ,,Ik denk niet dat ik één overkoepelend idee of vorm hanteer. Het heeft altijd een soort narratieve kwaliteit, misschien is dat iets. Ik werk vaak met kleine, vluchtige observaties, die samenkomen in installaties. Dus mijn werk bestaat uit veel verschillend soort materiaal. Het zijn vaak wel, vooral recentelijk, een soort sets of settingen; een tafereel waar iets zich afspeelt of af heeft gespeeld.” 

Welke kunstenaar vind je interessant?  ,,Ik vind dit altijd een moeilijke vraag. Iedereen die dingen maakt, kijkt naar veel verschillende dingen tegelijkertijd. Het is een beetje zoals met muziek: soms heb je een week dat je heel veel naar één ding luistert, maar dat kan de week daarop weer totaal verschuiven. De laatste tijd heb ik veel naar het werk van Kai Althoff gekeken. Het is humoristisch, maar ergens ook heel sentimenteel, wat ik een kwaliteit vind. Ik kan er niet echt grip op krijgen, wat het des te aantrekkelijker maakt. Ik heb de laatste tijd ook veel van Lydia Davis gelezen. Zij schrijft korte verhalen, soms extreem kort. Een verhaal van één zin bijvoorbeeld. De verhalen sluiten op elkaar aan, maar hanteren  tevens een sterk eigen benadering, waardoor je bij het lezen van ieder afzonderlijk verhaal nieuwe kwaliteiten ontdekt. Een mooi ding om na te streven, lijkt mij.” 

Jouw kunst hangt straks in een voormalig all you can eat-restaurant. Wat zou jij er sowieso bestellen? ,,Iets met een zure saus. Ik vind heel heet eten ook altijd wel lekker.”