Haast u langzaam

Beste voorbijganger,

Feit 1: gemiddeld kijkt een mens 28,63 seconden naar een kunstwerk. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Time spent viewing art and reading labels’, dat in 2016 in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts verscheen.

Feit 2: Volgens Google Analytics is het op dinsdag ochtend rond 08:00 spitsuur rond Leiden Centraal Station. Volgens een meting telde het station van Leiden in 2017 gemiddeld 77.703 bezoekers per dag: waarschijnlijk bent u daar een van.

Hoeveel van de tienduizenden bezoekers die dagelijks de straten rondom het centraal station bewandelen – waaronder deze –  zullen vandaag de tijd nemen om zich te onthaasten en stil te staan bij de kwetsbare werken die achter het dikke glas van deze ruiten verscholen liggen? Het zijn de haarfijne, fragiele, tedere, maar bovenal persoonlijke kunstwerken uit de handen van vier kunstenaars. Als schone slaapsters in een glazen kist, wachten deze werken op die ene, toevallige voorbijganger. Die ene passant die stopt, langzaam dichterbij komt, zijn of haar neus tegen het raam drukt en minstens 28,64 seconden de tijd neemt om te kijken.

Wil je meer over de curator en deelnemende kunstenaars te weten komen? 
Klik op een van de foto’s

Janneke Baltussen
Fenne Saedt (curator)
Elfi Voermans
Mireille Tap
Jam van der AA