Curator Fenne Saedt

‘Ik voel in Leiden het gemis aan (hedendaagse) kunst’

Wat kunnen we van de expositie Haast u langzaam verwachten? ,,Het gegeven van de ‘glazen wand’ en het feit dat Vensterbank geen ruimte is waar je naar binnen kunt stappen om dicht op de kunstwerken te gaan staan, heeft me geleid naar vier kunstenaars die allemaal werken maken waar je juist dichtbij zou moeten en willen komen. Het zijn fragiele werken met persoonlijke verhalen uit handen van Janneke Baltussen, Mireille Tap, Elfi Voermans en Jam van der AA. Kunstwerken waarvoor de bezoeker letterlijk zijn neus tegen het raam zal moeten gaan drukken om het goed te kunnen bekijken.’’ 

Waarom doe je mee aan Vensterbank? ,,Herfst vorig jaar maakte ik een tentoonstelling met Gijsje Heemskerk en Chantal van Lieshout bij Expoplu in Nijmegen, zo leerde ik Gijsje kennen. Een aantal maanden na deze samenwerking ben ik door Marissa Karlas en Gijsje Heemskerk uitgenodigd om als gastcurator een tentoonstelling te maken bij Vensterbank.’’

Wat heb jij met Leiden? ,,Mijn familie woont in Leiden. Ik ken de stad en voel het gemis aan (hedendaagse)kunst. Ik vind het bijzonder dat Marissa zich hier hard voor maakt en Vensterbank heeft opgericht. Om die reden maak ik graag een tentoonstelling bij Vensterbank om Leiden kennis te laten maken met een aantal Gelderse kunstenaars.’’

Welke kunstenaars inspireren jou? ,,Kunstenaars die niet anders kunnen dan kunst maken. Daaruit vloeit vaak adembenemend, onderzoekend, kwetsbaar of experimenteel werk.’’

Wat doe je nog meer naast je werk als curator? ,,Ik run een tentoonstellingsruimte in Nijmegen: RUIS. Hier maak ik tentoonstellingen met jonge kunstenaars waar het experiment, de dialoog en de talentontwikkeling centraal staat. Daarnaast ben ik curator bij Expoplu in Nijmegen, redacteur van online tijdschrift mister Motley, geef ik schrijfles aan studenten van de docentopleiding op ArtEZ en ben ik scout en moderator voor Studio Omstand in Arnhem. Verder ben ik freelance schrijver, tentoonstellingsmaker, moderator en (gast)docent.’’ 

De expositie wordt gehouden in een voormalig all you can eat-restaurant. Wat zou jij er bestellen? ,,Iets met venkel en een pistache milkshake.’’

In 2017 schiep Fenne Saedt de fundering van het concept RUIS. Sindsdien is ze artistiek leider van de tentoonstellingsruimte gevestigd in Nijmegen, waar ze in samenwerking met jonge kunstenaars tentoonstellingen maakt waarin het experiment en de talentontwikkeling centraal staat. Daarnaast is ze werkzaam als curator bij Expoplu, redacteur bij mister Motley, scout voor studio Omstand en freelance moderator, docent, schrijver en tentoonstellingsmaker.

www.fennesaedt.com
www.ruisnijmegen.nl
instagram.com/fennesaedt